Sun, Nov 1st, 2026

DR IMRAN ALI ARAIN

The Central Hub for PG Inductions in Pakistan

Latest Updates
» Need gynaecologist» Islamabad Medical Complex FCPS-II Training January 2027 – Surgery, Gynae/Obs, Ophthalmology, Medicine, Radiology & Orthopaedics | Apply by 15 Nov 2026» Join Pakistan Navy – SSC Course 2027-A (Medical Branch: GDMOs & 31 Specialist Posts) and M Cadet Scheme 12th Batch for MBBS Students | Registration 01–22 November 2026» JSMU CHPE Batch 16 Admissions 2027 – Certificate in Health Professions Education at IME-JSMU Karachi | Last Date 23 November 2026» Shaukat Khanum Lahore Jobs November 2026 – Consultants, Medical Officer, Fellowships (Paediatric Critical Care, Infectious Diseases, Pulmonology, Palliative Medicine), Nursing & Paramedical Positions» NICVD Karachi Training Positions January 2027 – 31 FCPS, Post Fellow, Clinical Fellow & TRMO Posts in 11 Departments | Apply by 16 Nov 2026» SIUT Karachi Postgraduate Training Programs January 2027 – FCPS-II, IMM, MCPS & Second Fellowship | Apply by 16 Nov 2026» Patel Hospital Karachi Residency Training Program January 2027 – FCPS, MCPS & Second Fellowship | Apply by 29 Nov 2026» Need gynaecologist» Islamabad Medical Complex FCPS-II Training January 2027 – Surgery, Gynae/Obs, Ophthalmology, Medicine, Radiology & Orthopaedics | Apply by 15 Nov 2026» Join Pakistan Navy – SSC Course 2027-A (Medical Branch: GDMOs & 31 Specialist Posts) and M Cadet Scheme 12th Batch for MBBS Students | Registration 01–22 November 2026» JSMU CHPE Batch 16 Admissions 2027 – Certificate in Health Professions Education at IME-JSMU Karachi | Last Date 23 November 2026» Shaukat Khanum Lahore Jobs November 2026 – Consultants, Medical Officer, Fellowships (Paediatric Critical Care, Infectious Diseases, Pulmonology, Palliative Medicine), Nursing & Paramedical Positions» NICVD Karachi Training Positions January 2027 – 31 FCPS, Post Fellow, Clinical Fellow & TRMO Posts in 11 Departments | Apply by 16 Nov 2026» SIUT Karachi Postgraduate Training Programs January 2027 – FCPS-II, IMM, MCPS & Second Fellowship | Apply by 16 Nov 2026» Patel Hospital Karachi Residency Training Program January 2027 – FCPS, MCPS & Second Fellowship | Apply by 29 Nov 2026

IMM Orthopaedic Guess Paper – Paper 2 Orthopaedics

📅 February 18, 2026 ✍️ DR IMRAN ALI ARAIN 🖼 Featured notice attached
IMM Orthopaedic Guess Paper – Paper 2 Orthopaedics
FeaturedOfficial notice image for this post
Interested in this opportunity? Read Full Details Below ↓
Share with colleagues:WhatsAppFacebook

Posted:

Section 1: Basic Sciences, Biomechanics & Metallurgy

  • 1. According to the syllabus on biomechanics, which law states that bone in a healthy person or animal will adapt to the loads under which it is placed?
    • A. Hueter-Volkmann Law
    • B. Wolff’s Law
    • C. Hilton’s Law
    • D. Davis’s Law
    • E. Wolf-Chaikoff Effect
    • Correct Answer: B. Wolff’s Law
  • 2. Which material is explicitly mentioned in the syllabus as a biodegradable material used in Orthopaedics?
    • A. Polymethylmethacrylate (PMMA)
    • B. Titanium Alloy
    • C. Stainless Steel 316L
    • D. Polyglycolic Acid (PGA) suture anchors
    • E. Cobalt-Chrome
    • Correct Answer: D. Polyglycolic Acid (PGA) suture anchors
  • 3. What is the primary characteristic of a Locking Compression Plate (LCP) mentioned in implant metallurgy?
    • A. It relies solely on friction between the plate and bone
    • B. It requires perfect contouring to the bone surface
    • C. It acts as an internal fixator with angular stability
    • D. It uses only cortical screws
    • E. It compresses the periosteum significantly more than DCP
    • Correct Answer: C. It acts as an internal fixator with angular stability
  • 4. Which type of screw is designed with a coarser pitch and deeper thread depth for use in metaphyseal bone?
    • A. Cortical screw
    • B. Cancellous screw
    • C. Locking head screw
    • D. Cannulated screw
    • E. Headless screw
    • Correct Answer: B. Cancellous screw
  • 5. What is the correct relationship between a drill bit and a screw?
    • A. The drill bit must be larger than the screw thread diameter
    • B. The drill bit size corresponds to the core diameter of the screw
    • C. The tap size is smaller than the drill bit
    • D. The gliding hole is drilled with the core diameter bit
    • E. The drill bit size is irrelevant to the screw size
    • Correct Answer: B. The drill bit size corresponds to the core diameter of the screw
  • 6. Which phase of fracture healing is characterized by the formation of a soft callus?
    • A. Hematoma formation
    • B. Inflammation
    • C. Reparative phase
    • D. Remodeling phase
    • E. Primary union phase
    • Correct Answer: C. Reparative phase
  • 7. “Primary bone union” (direct healing) requires which mechanical environment?
    • A. Relative stability and micromotion
    • B. Absolute stability and compression
    • C. Distraction forces
    • D. Flexible fixation
    • E. Large fracture gap
    • Correct Answer: B. Absolute stability and compression
  • 8. What is the primary function of Bone Cement (PMMA) in orthopaedics?
    • A. Osteoinduction
    • B. Osteoconduction
    • C. Acting as a grout to transfer load
    • D. Biological fixation
    • E. Antibiotic delivery only
    • Correct Answer: C. Acting as a grout to transfer load
  • 9. Which of the following is considered an “Osteoinductive” bone graft substitute?
    • A. Hydroxyapatite
    • B. Tricalcium Phosphate
    • C. Bone Morphogenetic Proteins (BMPs)
    • D. Calcium Sulfate
    • E. Bioactive Glass
    • Correct Answer: C. Bone Morphogenetic Proteins (BMPs)
  • 10. A “Cannulated Screw” is primarily indicated for:
    • A. Diaphyseal fractures
    • B. Fixation where guide wire placement precedes screw insertion for accuracy
    • C. Osteoporotic bone only
    • D. External fixation
    • E. Plate fixation
    • Correct Answer: B. Fixation where guide wire placement precedes screw insertion for accuracy
  • 11. In the context of “Biological tissue”, which structure connects bone to bone?
    • A. Tendon
    • B. Ligament
    • C. Muscle
    • D. Fascia
    • E. Meniscus
    • Correct Answer: B. Ligament
  • 12. The “MIPO” technique in fracture management stands for:
    • A. Minimal Internal Plate Osteosynthesis
    • B. Minimally Invasive Plate Osteosynthesis
    • C. Maximum Invasive Plate Osteosynthesis
    • D. Multiple Incision Plate Osteosynthesis
    • E. Manual Insertion Plate Osteosynthesis
    • Correct Answer: B. Minimally Invasive Plate Osteosynthesis
  • 13. Which type of intramedullary nail is specifically listed for use in pediatric fractures?
    • A. Reamed locking nail
    • B. Flexible nails (e.g., TENS)
    • C. Cephalomedullary nail
    • D. Solid reconstruction nail
    • E. Proximal Femoral Nail
    • Correct Answer: B. Flexible nails (e.g., TENS)
  • 14. What is the definition of “Non-union”?
    • A. Healing that takes longer than 3 months
    • B. Fracture healing in a deformed position
    • C. Cessation of all reparative processes of healing without union
    • D. Infection of the fracture site
    • E. Refracture after union
    • Correct Answer: C. Cessation of all reparative processes of healing without union
  • 15. “Suture Anchors” are most commonly used for:
    • A. Long bone fractures
    • B. Reattaching soft tissue (ligament/tendon) to bone
    • C. Skin closure
    • D. Nerve repair
    • E. Vessel ligation
    • Correct Answer: B. Reattaching soft tissue (ligament/tendon) to bone

Section 2: Trauma & Fracture Management

  • 16. Which classification system is universally used to classify “Open Fractures”?
    • A. Salter-Harris
    • B. Gustilo-Anderson
    • C. AO/OTA
    • D. Garden
    • E. Schatzker
    • Correct Answer: B. Gustilo-Anderson
  • 17. What is the most critical initial step in the management of an open fracture?
    • A. Immediate internal fixation
    • B. Administration of antibiotics and tetanus prophylaxis
    • C. Application of a definitive cast
    • D. Immediate bone grafting
    • E. Plastic surgery flap coverage
    • Correct Answer: B. Administration of antibiotics and tetanus prophylaxis
  • 18. A 6-year-old child presents with a wrist injury involving the growth plate. This is classified as:
    • A. Greenstick fracture
    • B. Torus fracture
    • C. Epiphyseal fracture (Salter-Harris)
    • D. Pathological fracture
    • E. Spiral fracture
    • Correct Answer: C. Epiphyseal fracture (Salter-Harris)
  • 19. Which method of thromboprophylaxis is mechanical?
    • A. Low Molecular Weight Heparin
    • B. Aspirin
    • C. Warfarin
    • D. Intermittent Pneumatic Compression (IPC) devices
    • E. Rivaroxaban
    • Correct Answer: D. Intermittent Pneumatic Compression (IPC) devices
  • 20. Skeletal traction is preferred over skin traction when:
    • A. The patient is a child < 10kg
    • B. The weight required for reduction is > 5kg (e.g., adult femur fracture)
    • C. There is a skin infection at the pin site
    • D. The fracture is in the upper limb
    • E. The treatment duration is less than 24 hours
    • Correct Answer: B. The weight required for reduction is > 5kg (e.g., adult femur fracture)
  • 21. In “Damage Control Orthopaedics,” what is the priority for a hemodynamically unstable patient with a femoral shaft fracture?
    • A. Immediate Intramedullary Nailing
    • B. Open Reduction and Internal Fixation (ORIF)
    • C. Temporary stabilization with External Fixation
    • D. Skeletal Traction only
    • E. Long leg cast application
    • Correct Answer: C. Temporary stabilization with External Fixation
  • 22. Which clinical sign is the most reliable early indicator of Compartment Syndrome?
    • A. Pallor
    • B. Pulselessness
    • C. Paralysis
    • D. Pain out of proportion to injury and on passive stretch
    • E. Paresthesia
    • Correct Answer: D. Pain out of proportion to injury and on passive stretch
  • 23. A “Headless Screw” (e.g., Herbert screw) is indicated for:
    • A. Femoral shaft fractures
    • B. Intra-articular fragments to avoid cartilage prominence
    • C. Locking plate fixation
    • D. External fixation
    • E. Osteoporotic bone
    • Correct Answer: B. Intra-articular fragments to avoid cartilage prominence
  • 24. The “Secondary bone union” process involves:
    • A. Haversian remodeling only
    • B. Callus formation
    • C. Direct contact healing
    • D. No inter-fragmentary motion
    • E. Necrosis of fracture ends
    • Correct Answer: B. Callus formation
  • 25. Which principle is essential when applying a Plaster of Paris (POP) cast?
    • A. Apply it tightly to stop bleeding
    • B. Pad bony prominences well
    • C. Use hot water to speed up setting
    • D. Mold with fingertips
    • E. Keep the joint in maximum flexion
    • Correct Answer: B. Pad bony prominences well
  • 26. Which exposure is mandatory to learn for the humerus according to competencies?
    • A. Smith-Petersen approach
    • B. Anterolateral or Posterior approach
    • C. Kocher-Langenbeck approach
    • D. Ilioinguinal approach
    • E. Direct lateral approach
    • Correct Answer: B. Anterolateral or Posterior approach
  • 27. What is the minimum number of ER duties required per week for handling Orthopaedic Trauma?
    • A. One
    • B. Two
    • C. Three
    • D. Four
    • E. Five
    • Correct Answer: B. Two
  • 28. A patient with a closed tibial fracture in a cast complains of increasing pain and tightness. You should:
    • A. Elevate the limb and observe
    • B. Administer stronger analgesics
    • C. Split the cast and padding immediately
    • D. Arrange for a Doppler ultrasound
    • E. Ignore it as normal post-fracture pain
    • Correct Answer: C. Split the cast and padding immediately
  • 29. The term “Reduction” in fracture management refers to:
    • A. Removing bone fragments
    • B. Restoring anatomical alignment
    • C. Reducing limb swelling
    • D. Applying a tourniquet
    • E. Bone grafting
    • Correct Answer: B. Restoring anatomical alignment
  • 30. Which soft tissue injury is most commonly associated with a knee dislocation?
    • A. Meniscal tear only
    • B. Patellar tendon rupture
    • C. Multi-ligament injury and potential neurovascular injury
    • D. Quadriceps tear
    • E. Hamstring strain
    • Correct Answer: C. Multi-ligament injury and potential neurovascular injury
  • 31. “Malunion” refers to:
    • A. Failure of the fracture to heal
    • B. Fracture healing in a non-anatomical position (angulation/rotation)
    • C. Infection of the fracture
    • D. Refracture
    • E. Delayed healing
    • Correct Answer: B. Fracture healing in a non-anatomical position (angulation/rotation)
  • 32. For a “Dislocation of the Hip,” the competency guidelines emphasize:
    • A. Immediate open reduction
    • B. Emergency closed reduction
    • C. Skeletal traction for 3 weeks
    • D. Observation
    • E. Delayed reduction
    • Correct Answer: B. Emergency closed reduction
  • 33. Which complication is a primary concern in “Supracondylar fractures of the humerus” in children?
    • A. Non-union
    • B. Compartment syndrome / Volkmann’s contracture
    • C. Infection
    • D. Arthritis
    • E. Hypertrophy
    • Correct Answer: B. Compartment syndrome / Volkmann’s contracture
  • 34. The “Weber Classification” is used for:
    • A. Distal radius fractures
    • B. Ankle fractures
    • C. Hip fractures
    • D. Tibial plateau fractures
    • E. Spine fractures
    • Correct Answer: B. Ankle fractures
  • 35. A “Colles’ Fracture” involves:
    • A. Distal radius with dorsal displacement
    • B. Distal radius with volar displacement
    • C. Scaphoid fracture
    • D. Proximal ulna fracture
    • E. Metacarpal fracture
    • Correct Answer: A. Distal radius with dorsal displacement
  • 36. “Functional Rehabilitation” implies:
    • A. Strict bed rest
    • B. Early safe mobilization to restore function
    • C. Permanent splinting
    • D. Avoidance of weight bearing for 6 months
    • E. Using a wheelchair only
    • Correct Answer: B. Early safe mobilization to restore function
  • 37. Which of the following is an indication for “Referral to other health professionals”?
    • A. Simple closed fracture
    • B. Vascular injury requiring repair
    • C. Superficial abrasion
    • D. Sprain
    • E. Contusion
    • Correct Answer: B. Vascular injury requiring repair
  • 38. “Debridement” involves:
    • A. Primary closure of the wound
    • B. Excision of devitalized tissue and foreign material
    • C. Application of antiseptic only
    • D. Skin grafting immediately
    • E. Suture of nerves
    • Correct Answer: B. Excision of devitalized tissue and foreign material
  • 39. “Thromboprophylaxis” is most strongly indicated in:
    • A. Upper limb fractures
    • B. Pelvic and Acetabular fractures
    • C. Finger fractures
    • D. Clavicle fractures
    • E. Toe fractures
    • Correct Answer: B. Pelvic and Acetabular fractures
  • 40. The “Garden Classification” is used for:
    • A. Femoral neck fractures
    • B. Intertrochanteric fractures
    • C. Tibial shaft fractures
    • D. Ankle fractures
    • E. Humeral shaft fractures
    • Correct Answer: A. Femoral neck fractures
  • 41. In fracture management, “traction” is defined as:
    • A. Compressing the bone ends
    • B. The application of a pulling force to align bone fragments
    • C. Rotating the limb
    • D. Bending the limb
    • E. Splinting the limb
    • Correct Answer: B. The application of a pulling force to align bone fragments
  • 42. Which organism is the most common cause of “Acute Osteomyelitis”?
    • A. Staphylococcus aureus
    • B. Streptococcus pyogenes
    • C. Escherichia coli
    • D. Pseudomonas aeruginosa
    • E. Salmonella typhi
    • Correct Answer: A. Staphylococcus aureus
  • 43. A “Monteggia Fracture” involves:
    • A. Fracture of the ulna with dislocation of the radial head
    • B. Fracture of the radius with dislocation of the distal radioulnar joint
    • C. Fracture of both radius and ulna
    • D. Fracture of the olecranon
    • E. Fracture of the radial head only
    • Correct Answer: A. Fracture of the ulna with dislocation of the radial head
  • 44. “Myositis Ossificans” is a complication involving:
    • A. Infection of muscle
    • B. Heterotopic ossification within muscle following trauma
    • C. Muscle atrophy
    • D. Tendon rupture
    • E. Nerve entrapment
    • Correct Answer: B. Heterotopic ossification within muscle following trauma
  • 45. Which of the following is a sign of “Fat Embolism Syndrome”?
    • A. Hypertension
    • B. Bradycardia
    • C. Petechial rash and hypoxia
    • D. Hematuria
    • E. Abdominal pain
    • Correct Answer: C. Petechial rash and hypoxia

Section 3: Plastic Surgery Rotation

  • 46. Which classification is used for “Pressure Ulcers”?
    • A. Gustilo-Anderson
    • B. Wagner Classification
    • C. NPUAP Staging (Stage I-IV)
    • D. Salter-Harris
    • E. Tscherne Classification
    • Correct Answer: C. NPUAP Staging (Stage I-IV)
  • 47. A “Pedicled Flap” is defined as:
    • A. Tissue transferred with its blood supply detached and reconnected
    • B. Tissue transferred while maintaining its original blood supply attachment
    • C. A skin graft
    • D. A synthetic graft
    • E. A vacuum dressing
    • Correct Answer: B. Tissue transferred while maintaining its original blood supply attachment
  • 48. Which is a specific indication for a “Free Flap”?
    • A. Small superficial abrasion
    • B. Large soft tissue defect with exposed bone where local tissue is unavailable
    • C. Closed fracture
    • D. Simple laceration
    • E. Healthy periosteum suitable for graft
    • Correct Answer: B. Large soft tissue defect with exposed bone where local tissue is unavailable
  • 49. A “Vacuum Assisted Dressing” (VAC) works by:
    • A. Applying positive pressure
    • B. Removing edema fluid and promoting granulation tissue via negative pressure
    • C. Keeping the wound dry
    • D. Delivering antibiotics
    • E. Freezing the tissue
    • Correct Answer: B. Removing edema fluid and promoting granulation tissue via negative pressure
  • 50. A “Split Thickness Skin Graft” (STSG) contains:
    • A. Epidermis and full dermis
    • B. Epidermis and a portion of the dermis
    • C. Epidermis only
    • D. Dermis only
    • E. Subcutaneous fat
    • Correct Answer: B. Epidermis and a portion of the dermis
  • 51. Which zone of the hand is known as “No Man’s Land” for flexor tendon injuries?
    • A. Zone I
    • B. Zone II
    • C. Zone III
    • D. Zone IV
    • E. Zone V
    • Correct Answer: B. Zone II
  • 52. “Microvascular techniques” are essential for:
    • A. Skin grafting
    • B. Local flaps
    • C. Free tissue transfer (Free flaps)
    • D. Wound debridement
    • E. Dressing changes
    • Correct Answer: C. Free tissue transfer (Free flaps)
  • 53. Which of the following is a “Distant Pedicled Flap”?
    • A. Z-plasty
    • B. Cross-leg flap
    • C. Free radial forearm flap
    • D. Split thickness graft
    • E. Advancement flap
    • Correct Answer: B. Cross-leg flap
  • 54. A “hard sign” of vascular injury includes:
    • A. Palpable pulse
    • B. Pulsatile bleeding or expanding hematoma
    • C. Warm limb
    • D. Mild swelling
    • E. Capillary refill < 2s
    • Correct Answer: B. Pulsatile bleeding or expanding hematoma
  • 55. During the Plastic Surgery rotation, you must acquire skills in:
    • A. Craniotomy
    • B. Benign & Malignant Soft Tissue Tumor Biopsy
    • C. Appendectomy
    • D. Cholecystectomy
    • E. Caesarean section
    • Correct Answer: B. Benign & Malignant Soft Tissue Tumor Biopsy
  • 56. Which flap is based on a specific artery and vein?
    • A. Random pattern flap
    • B. Axial pattern flap
    • C. Skin graft
    • D. Advancement flap
    • E. Rotation flap
    • Correct Answer: B. Axial pattern flap
  • 57. The primary goal of “Wound Closure” is:
    • A. To improve cosmetics only
    • B. To restore barrier function and prevent infection
    • C. To hide the injury
    • D. To use as many sutures as possible
    • E. To tighten the skin
    • Correct Answer: B. To restore barrier function and prevent infection
  • 58. Which finding suggests “Nerve Injury” in a limb trauma?
    • A. Loss of sensation or motor function in a specific distribution
    • B. Generalized pain
    • C. Swelling
    • D. Bruising
    • E. Warmth
    • Correct Answer: A. Loss of sensation or motor function in a specific distribution
  • 59. “Reconstructive techniques” in plastic surgery include:
    • A. Amputation
    • B. Tissue expansion and flap surgery
    • C. Casting
    • D. Traction
    • E. Physiotherapy
    • Correct Answer: B. Tissue expansion and flap surgery
  • 60. Which of the following is a benign soft tissue tumor?
    • A. Rhabdomyosarcoma
    • B. Lipoma
    • C. Liposarcoma
    • D. Fibrosarcoma
    • E. Synovial sarcoma
    • Correct Answer: B. Lipoma

Section 4: PMR / Physiotherapy & Orthotics

  • 61. The “Pavlik Harness” is indicated for:
    • A. Clubfoot
    • B. Developmental Dysplasia of the Hip (DDH) in infants
    • C. Perthes Disease
    • D. Scoliosis
    • E. Tibial torsion
    • Correct Answer: B. Developmental Dysplasia of the Hip (DDH) in infants
  • 62. Which brace is used for the management of “Scoliosis”?
    • A. Thomas Splint
    • B. CTLSO / Milwaukee Brace / Boston Brace
    • C. Dennis Brown Splint
    • D. Robert Jones Bandage
    • E. Knee immobilizer
    • Correct Answer: B. CTLSO / Milwaukee Brace / Boston Brace
  • 63. A “Weight Relieving Caliper” is indicated for:
    • A. Perthes Disease
    • B. ACL tear
    • C. Meniscal tear
    • D. Ankle sprain
    • E. Hip fracture
    • Correct Answer: A. Perthes Disease
  • 64. Rehabilitation after “Total Knee Arthroplasty” emphasizes:
    • A. Immobilization for 6 weeks
    • B. Early and safe mobilization
    • C. Non-weight bearing for 3 months
    • D. Casting
    • E. Bed rest
    • Correct Answer: B. Early and safe mobilization
  • 65. An “Ankle-Foot Orthosis” (AFO) is commonly used for:
    • A. Drop Foot
    • B. Knee instability
    • C. Hip dysplasia
    • D. Wrist drop
    • E. Scoliosis
    • Correct Answer: A. Drop Foot
  • 66. “Cerebral Palsy” patients may benefit from:
    • A. Calipers / Gait aids
    • B. Shoulder immobilizers
    • C. Cervical collars
    • D. Pavlik harness
    • E. Arm slings
    • Correct Answer: A. Calipers / Gait aids
  • 67. An “Abduction Brace” is used for:
    • A. Shoulder dislocation
    • B. Maintaining hip reduction in DDH
    • C. Elbow fracture
    • D. Wrist sprain
    • E. Finger fracture
    • Correct Answer: B. Maintaining hip reduction in DDH
  • 68. Rehabilitation for “ACL Reconstruction” involves:
    • A. Immediate pivoting sports
    • B. Progressive range of motion and strengthening
    • C. Casting for 3 months
    • D. No weight bearing for 12 weeks
    • E. Bed rest
    • Correct Answer: B. Progressive range of motion and strengthening
  • 69. “Flexor Tendon Repair” rehabilitation typically requires:
    • A. Controlled passive flexion and active extension (e.g., Kleinert protocol)
    • B. Active flexion against resistance immediately
    • C. Static immobilization for 8 weeks
    • D. No therapy
    • E. Casting in extension
    • Correct Answer: A. Controlled passive flexion and active extension (e.g., Kleinert protocol)
  • 70. For an “Above Knee Amputation,” the prosthesis required is:
    • A. Trans-tibial prosthesis
    • B. Trans-femoral prosthesis (Above Knee Prosthesis)
    • C. Syme’s prosthesis
    • D. Chopart prosthesis
    • E. Myoelectric arm
    • Correct Answer: B. Trans-femoral prosthesis (Above Knee Prosthesis)
  • 71. Which orthosis is used for “Clubfoot” (CTEV) maintenance?
    • A. Dennis Brown Splint / Foot Abduction Brace
    • B. Pavlik Harness
    • C. Milwaukee Brace
    • D. Thomas Splint
    • E. Collar and Cuff
    • Correct Answer: A. Dennis Brown Splint / Foot Abduction Brace
  • 72. “Proprioceptive training” is crucial in the rehabilitation of:
    • A. Ankle sprains and ligament injuries
    • B. Skin grafts
    • C. Clavicle fractures
    • D. Rib fractures
    • E. Finger tip injuries
    • Correct Answer: A. Ankle sprains and ligament injuries
  • 73. What is the function of a “Thomas Splint”?
    • A. To immobilize the cervical spine
    • B. To splint a femoral shaft fracture
    • C. To treat wrist drop
    • D. To treat flat foot
    • E. To treat scoliosis
    • Correct Answer: B. To splint a femoral shaft fracture
  • 74. In “Supraspinatus Tear” rehabilitation, early focus is on:
    • A. Heavy lifting
    • B. Passive range of motion to prevent stiffness
    • C. Immobilization for 6 months
    • D. Overhead throwing
    • E. Push-ups
    • Correct Answer: B. Passive range of motion to prevent stiffness
  • 75. “Orthotics” are devices that:
    • A. Replace a missing body part
    • B. Support, align, prevent, or correct deformities of a body part
    • C. Are implanted surgically
    • D. Measure bone density
    • E. Take X-rays
    • Correct Answer: B. Support, align, prevent, or correct deformities of a body part

Section 5: Diagnostic Radiology

  • 76. “Osteomyelitis” changes on plain X-ray (periosteal reaction/lucency) typically appear:
    • A. Immediately
    • B. After 10-14 days
    • C. After 1 year
    • D. Never
    • E. Within 1 hour
    • Correct Answer: B. After 10-14 days
  • 77. MRI is the modality of choice for:
    • A. Cortical bone fractures
    • B. Avascular Necrosis (AVN) of the hip
    • C. Renal stones
    • D. Lung imaging
    • E. Bowel obstruction
    • Correct Answer: B. Avascular Necrosis (AVN) of the hip
  • 78. To visualize “Intra-articular fracture” details (e.g., step-off), the best modality is:
    • A. Ultrasound
    • B. CT Scan
    • C. Bone Scan
    • D. Fluoroscopy
    • E. Plain X-ray
    • Correct Answer: B. CT Scan
  • 79. A “Bone Scan” is most useful for:
    • A. Ligament tears
    • B. Screening for skeletal metastases or occult infection/fracture
    • C. Nerve injury
    • D. Muscle tear
    • E. Skin lesions
    • Correct Answer: B. Screening for skeletal metastases or occult infection/fracture
  • 80. For “Supraspinatus Tear” evaluation, the best imaging is:
    • A. CT Scan
    • B. MRI
    • C. X-ray
    • D. Bone Scan
    • E. Angiography
    • Correct Answer: B. MRI
  • 81. “Scoliosis” is assessed by measuring:
    • A. Bohler’s angle
    • B. Cobb’s angle
    • C. Baumann’s angle
    • D. Q angle
    • E. Wiberg’s angle
    • Correct Answer: B. Cobb’s angle
  • 82. “Degenerative Disc Disease” is best visualized on:
    • A. MRI of the spine
    • B. Ultrasound
    • C. X-ray
    • D. Bone Scan
    • E. CT head
    • Correct Answer: A. MRI of the spine
  • 83. Which fracture is specific to the “Pediatric” population?
    • A. Epiphyseal (Growth plate) fracture
    • B. Comminuted fracture
    • C. Spiral fracture
    • D. Segmental fracture
    • E. Pathological fracture
    • Correct Answer: A. Epiphyseal (Growth plate) fracture
  • 84. “Ligamentous Injuries” (e.g., ACL) are best seen on:
    • A. CT
    • B. MRI
    • C. X-ray
    • D. Bone Scan
    • E. Ultrasound
    • Correct Answer: B. MRI
  • 85. “Cubitus Varus/Valgus” is a deformity of the:
    • A. Hip
    • B. Knee
    • C. Elbow
    • D. Ankle
    • E. Wrist
    • Correct Answer: C. Elbow
  • 86. “Genu Varus” refers to:
    • A. Knock-knees
    • B. Bow-legs
    • C. Hyperextension
    • D. Flat feet
    • E. Clubfoot
    • Correct Answer: B. Bow-legs
  • 87. Which imaging view is best for “Scaphoid Fracture”?
    • A. AP view only
    • B. Scaphoid view (Ulnar deviation)
    • C. Lateral view only
    • D. Skyline view
    • E. Axillary view
    • Correct Answer: B. Scaphoid view (Ulnar deviation)
  • 88. “Bohler’s Angle” is measured in fractures of the:
    • A. Talus
    • B. Calcaneus
    • C. Tibia
    • D. Femur
    • E. Radius
    • Correct Answer: B. Calcaneus
  • 89. “Baumann’s Angle” is relevant in:
    • A. Supracondylar humerus fractures in children
    • B. Hip fractures
    • C. Ankle fractures
    • D. Wrist fractures
    • E. Spine fractures
    • Correct Answer: A. Supracondylar humerus fractures in children
  • 90. An “Involucrum” is seen in:
    • A. Chronic Osteomyelitis
    • B. Acute fracture
    • C. Bone tumor
    • D. Rickets
    • E. Scurvy
    • Correct Answer: A. Chronic Osteomyelitis

Section 6: Comprehensive & Mini-CEX Competencies

  • 91. A “Mini-CEX” focusing on “Swelling/Tumor” assesses:
    • A. Surgical speed
    • B. Clinical skills in history, examination, and diagnosis
    • C. MRI reading only
    • D. Chemotherapy knowledge
    • E. Plaster application
    • Correct Answer: B. Clinical skills in history, examination, and diagnosis
  • 92. “Limb Length Discrepancy” examination includes measuring:
    • A. Abdominal girth
    • B. True and apparent leg length
    • C. Arm span
    • D. Head circumference
    • E. Foot size
    • Correct Answer: B. True and apparent leg length
  • 93. “Paralytic Limb” management (e.g., Polio) often involves:
    • A. Amputation
    • B. Orthotic support and tendon transfers
    • C. Antibiotics
    • D. Chemotherapy
    • E. Joint replacement
    • Correct Answer: B. Orthotic support and tendon transfers
  • 94. “Impingement Syndrome” is a common pathology of the:
    • A. Hip
    • B. Knee
    • C. Shoulder
    • D. Ankle
    • E. Elbow
    • Correct Answer: C. Shoulder
  • 95. A “Case of Spine Pathology” in Mini-CEX might involve:
    • A. Carpal Tunnel
    • B. Disc herniation / Sciatica
    • C. Rotator cuff tear
    • D. Meniscal tear
    • E. Hallux valgus
    • Correct Answer: B. Disc herniation / Sciatica
  • 96. “Sterilization” of metal surgical instruments is best achieved by:
    • A. Boiling
    • B. Autoclaving (Steam under pressure)
    • C. Alcohol
    • D. Washing with soap
    • E. UV light
    • Correct Answer: B. Autoclaving (Steam under pressure)
  • 97. “Trendelenburg Sign” tests the function of:
    • A. Gluteus Maximus
    • B. Gluteus Medius (Hip abductors)
    • C. Quadriceps
    • D. Hamstrings
    • E. Adductors
    • Correct Answer: B. Gluteus Medius (Hip abductors)
  • 98. “Phalen’s Test” is used to diagnose:
    • A. Carpal Tunnel Syndrome
    • B. De Quervain’s Tenosynovitis
    • C. Tennis Elbow
    • D. Golfer’s Elbow
    • E. Trigger Finger
    • Correct Answer: A. Carpal Tunnel Syndrome
  • 99. A “Baker’s Cyst” is associated with:
    • A. Shoulder joint
    • B. Knee joint
    • C. Hip joint
    • D. Ankle joint
    • E. Wrist joint
    • Correct Answer: B. Knee joint
  • 100. The primary objective of the “Orthopaedic Foundation Year” is:
    • A. To become a radiologist
    • B. To assess, diagnose, and manage musculoskeletal trauma and ailments
    • C. To learn hospital administration
    • D. To learn neurosurgery
    • E. To become a general practitioner
    • Correct Answer: B. To assess, diagnose, and manage musculoskeletal trauma and ailments

Share: W f @

Leave a Reply